Hei! Olen Elisa Kivelä, kasvatan pienimuotoisesti australianpaimenkoiria.
Ensimmäinen pentueeni syntyi vuonna 2021, vaikka kasvatustoiminta on pienimuotoista, on se silti tavoitteellista. Haluan kasvattaa terverakenteisia ja hyväluonteisia koiria, niin harrastuksiin, kuin perheenjäseniksi.
Kotona minulla on tällä hetkellä 8 koiraa, kissa ja “kepo” (aviomies). Koiriemme kanssa olemme harrastaneet mm. paimennusta, tokoa sekä agilitya ja koirat käyvät aktiivisesti näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kesäisin meillä on omalla laitumella lampaita, joilla pääsemme treenaamaan paimennusta. Vietämme paljon aikaa ulkona metsän keskellä, jotta koiramme pääsevät liikkumaan vaihtelevassa maastossa ja pysyy täten hyvässä kunnossa. Päivät täydennetään levolla, ruualla ja rentoutumishetkillä.
Kasvatustyön lisäksi olen päätoiminen yrittäjä; olen koulutettu koirahieroja sekä trimmaaja.
Olen Australianpaimenkoirat Ry:n aktiivinen hallitusjäsen, Suomen Kennelliiton sekä Suomen koirankasvattajien jäsen.
Kasvatustyö
Kaikilla kasvattajilla on oma painotus kasvatustyössään, mutta punainen lanka tulisi olla rotumääritelmä sekä tavoite rodun parantamiseksi. Jokaisen valitun yhdistelmän tulisi olla laadultaan “keskivertoa parempi” ja tämä vaatii omien valintojen kriittistä analysointia kasvatustyössä.
Rakenne ja biomekaniikka on kiinnostanut minua aina ja kiinnitän paljon huomiota siihen, millaisista “rakennuspalikoista” koirani koostuvat. Rakenteen lisäksi erityisesti hyvä hermorakenne ja toimintakyky, eli “pääkoppa,” ovat listani kärkipäässä jalostuskoiria valitessa.
Koiran tulee pystyä elämään ilman hermojen falskaamista tai että arkiset asiat tuottavat sille stressiä. Hyvä koira osaa rentoutua ja rauhoittua kotona, mutta on heti valmis, kun sen oma ihminen pyytää tekemään jotain.
Pentueita ja yhdistelmiä suunniteltaessa, etenkin nartun luonne on hyvin tärkeä, sillä pennut saavat emältään oppia kahden ensimmäisen elinkuukautensa aikana. Emällä on suuri vaikutus siihen, mistä lähtökohdista pennut ponnistavat maailmalle. Uroksen tulisi olla vähintään yhtä laadukas kuin nartun ja tämän valinnalla pyrin parantamaan niitä ominaisuuksia, joita narttu mahdollisesti tarvitsee. Pennut eivät kuitenkaan ole sekoitus pelkästään vanhempiensa ominaisuuksia, vaan linjojen kokonaisvaltaisesta tuntemisesta on apua kasvatustyössä. Pyrin valitsemaan jalostukseen käyttämäni koirat niin, että tunnen sukutaulut niiden takana mahdollisimman hyvin. Minulla onkin ollut onni saada useita pitkänlinjan kasvattajia mentoriksi, heiltä saatu oppi ja tieto koirieni linjoista on kultaakin kalliimpaa.
*kuvat aukeavat kokonaisiksi painamalla
Kasvatamme pennut kotona, perheen arjen keskellä, jolloin pennut tottuvat kaikenlaiseen elämänmenoon. Meillä on erillinen huone, jota käytämme pentujen aikaan pentulana, jotta emä saa tehdä oman osuutensa alkuviikkoina rauhassa. Ensimmäisten viikkojen jälkeen, kun pennut avaavat silmänsä ja rupeavat liikkumaan, siirrämme heidät ensimmäisestä pentulaatikosta lähemmäs arkea.
Ennen luovutusta pennuille tehdään eläinlääkärintarkastus ja virallinen silmätutkimus. Pennut luovutetaan mikrosirulla tunnistusmerkittynä ja rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon sekä ruokaviraston rekisteriin. Pennun myynnistä tehdään kirjallinen kauppasopimus Suomen Kennelliiton sopimuspohjaa käyttäen.
Terveyden osalta tarvitaan luotettavaa dataa, joten vaadin myös kaikkia kasvattieni omistajia teettämään koiralle Pevisa:an (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) kuuluvat viralliset terveystutkimukset sekä laajat selkäkuvat, olkakuvat sekä silmätutkimuksen vähintään kerran aikuisiällä. Käythän lukemassa linkin “Australianpaimenkoira” takaa aukeavasta australianpaimenkoirien rotuyhdistyksen sivuilta rodun terveydestä ja mahdollisista esiintyvistä sairauksista.
Yhteistyö kasvattajan kanssa on tärkeää jatkossakin ja pidän mielelläni säännöllistä yhteyttä kaikkien kasvattien perheiden kanssa. Meillä on käytössämme myös yhteinen someryhmä, jossa pääsee vapaasti kysymään ja tutustumaan muihinkin kasvatteihin.
- Elisa